Lekkie dania czasem są dietetyczną koniecznością, innym razem po prostu wyborem. Bez względu na to, czy musisz przejść na lekkostrawne posiłki, czy tylko chcesz jeść je przez jakiś czas, a nawet w konkretnym momencie – mamy dla ciebie wiele przepisów! Lekkie dania wcale nie muszą być nudne czy pozbawione smaku. Przeciwnie – to grupa pełnowartościowych posiłków, pysznych i zdrowych, a wyróżniają się jedynie tym, że… nie są trudne do strawienia.
Zanim przejdziemy do propozycji lekkich dań, sprawdźmy jeszcze, czego unikać. Dania ciężkie – jako przeciwwaga dla lekkich dań – to po prostu wszystkie te potrawy, będą obciążały nasz układ trawienny, tzn. ich trawienie będzie długie i trudne. Do tej grupy należą głównie potrawy smażone, tłuste mięsa i sery, grzyby, mleko czy surowe warzywa, a także węglowodany złożone, czyli na przykład pieczywo czy słodycze.
Komponując lekkie dania, warto postawić na alternatywy dla smażenia, czyli gotowanie, zwłaszcza gotowanie na parze, duszenie i pieczenie (bez dodatku tłuszczu). Warto też wybierać produkty, które tłuszczu są pozbawione – warzywa i chude mięsa (np. drób). Lekkie dania możemy swobodnie przyprawiać ziołami, natomiast nadmiar soli i ostrych przypraw nie jest w tym przypadku wskazany.
Jeśli szukasz przepisów na lekkie dania, przejrzyj nasz katalog. Zajdziesz w nim zarówno dania obiadowe, jak i pomysły na śniadania czy kolacje, a nawet lekkostrawne wypieki, gdy mimo diety najdzie cię ochota na coś słodkiego.